Instruktionstexter för lärare

På den här sidan hittar du ett antal exempel på instruktionstexter som du kan använda i din undervisning. Framför allt när du vill att studenterna ska arbeta med olika typer av media eller specifika funktioner i lärplattformen eller andra program så är det en god idé att ha med tydliga instruktioner.
Kopiera texterna i sin helhet tillsammans med länkar till guider och klistra in i ett sammanhang på din kurssida.
 

Texter om LnuPlay

Det här är en exempeltext som du kan kopiera när du vill att studenter ska skicka in en video till ett diskussionsforum. Placera texten i beskrivningen för själva forumet.


Först behöver du ha en film uppladdad till Min Media i Moodle.

Gör så här för att bädda in i diskussionsinlägg:

  1. Placera muspekaren där du vill bädda in din film. Gärna på en ny rad i texten.
  2. Bädda in din film i diskussionsinlägget genom att klicka på den lilla färgglada ”solen” i textredigeraren: ”LnuPlay media”.
  3. I fönstret som öppnas väljer du film i din medielista genom att klicka på knappen ”Välj” (Select).
  4. I nästa steg ser du förhandsvisning av filmen. Klicka på knappen ”Bädda in” (Embed).
  5. Din film visas nu som en länk i texten. Rör inte länken. När du skickar in inlägget blir det en film som visas.

Läs mer i detalj hur du gör här: https://serviceportalen.lnu.se/sv-se/article/913635

Det här är en exempeltext som du kan kopiera när du vill att studenter ska skicka in en video till en videoinlämningsuppgift. Placera texten i beskrivningen för själva uppgiften.


Först behöver du ha en film uppladdad till Min Media i Moodle.

Gör så här för att lämna in en video:

  1. Klicka på knappen ”Lägg till video”.
  2. I medielistan som visas, välj filmen du ska skicka in genom att klicka på ”Välj” (Select)
  3. Om du valt fel film, klicka på knappen ”Byt ut video”.
  4. När rätt film visas, avsluta med att klicka på ”Skicka in video”.
  5. Klar!

Läs mer utförlig guide här (steg-för-steg): https://serviceportalen.lnu.se/sv-se/article/924249

Det här är en exempeltext som du kan kopiera för att rent allmänt informera studenter kring video och hur det kommer att användas i kursen. Placera texten i kursinledningen eller på en Sida i Moodle (blir renast så).


I den här kursen kommer du att använda film/ljudinspelningar som ska publiceras antingen i diskussionsforum eller som en uppgift.

Linnéuniversitetet erbjuder ett gratis program (Kaltura Capture) för inspelning och uppladdning av video till Moodle från din dator. Det finns till Windows och Mac (dock inte till mobila enheter eller Chromebooks). Programmet laddar du ner från Min Media/My media (Moodle->Hjälp & Resurser ->My media). Med hjälp av det programmet kan du spela in både din webbkamera och vad som händer på din bildskärm (till exempel en powerpointpresentation).

Du måste inte använda det programmet utan kan spela in på en mängd olika sätt. Några tips finns samlade här: https://serviceportalen.lnu.se/sv-se/article/1170461

Oavsett hur du spelar in (även från din mobila enhet) så bör du ladda upp det färdiga resultatet till Min Media här i Moodle. Då är det enkelt att använda det i kursen.

Här hittar du guider för att använda media i Moodle

Texter om Zoom

Det här är en exempeltext som du kan kopiera för att rent allmänt informera studenter kring hur Zoom fungerar och hur det kommer att användas i kursen. Placera texten i kursinledningen eller på en Sida i Moodle (blir renast så).

Vi använder Zoom för möten och seminarier. Zoom finns tillgängligt för dig som student när du loggar in med ditt studentkonto och du kan använda det själv för att hålla möten med studentkollegor eller externa. Vi rekommenderar att du installerar programmet Zoom på din dator och/eller handhållna enhet för bästa upplevelse men du kan också gå med i möten via en webbläsare. Se till att logga in till Zoom via appen eller webbsidan minst en gång. Då skapas ditt konto där och du kan hittas av dina kurskamrater och lärare och till exempel starta en gruppchatt eller bli inbjuden till möten.

Det här är en exempeltext som du kan kopiera för att rent informera studenter kring hur de går med i ett Zoommöte du schemalagt . Placera gärna den här texten i beskrivningen för själva Zoommötet.

Vi träffas via Zoom. Du kan ansluta till mötet via din dator eller mobiltelefon. Vi rekommenderar att du ansluter inloggad i Zooms app för bästa upplevelse men för er som inte kan installera programmet så går det också via webbläsare.

Läs följande guider innan mötet:

Det här är en exempeltext som du kan kopiera för att informera studenter kring hur de kan använda Zoom Bookings för att skapa egna möten. Placera gärna den här texten i beskrivningen för själva Zoom Booking -aktiviteten. Lär dig mer om Zoom Booking här: https://serviceportalen.lnu.se/sv-se/article/1320007

I den här kursen använder vi en aktivitet som heter Zoom Booking. Via den kan du själv som student skapa onlinemöten och bjuda in dina kurskamrater, till exempel skapa möten för din arbetsgrupp. För att kunna bjuda in andra från kursen (eller andra kurser) så måste du och dina kamrater ha loggat in till Zoom minst en gång för att kunna bjudas in. Så påminn varandra om att logga in.

Det här är en exempeltext som du kan kopiera för att informera studenter kring hur de kan använda Zooms gruppchattsfunktion för att samarbeta inom grupper, ha onlinemöten och mera.

Zoom ger dig möjlighet att skapa kanaler där ni (i ett team/grupp) kan föra textdiskussioner, skicka filer/bilder och även mötas som grupp med en enkel knapptryckning med ljud och bild.

Det här är ett utmärkt sätt att hålla kontakten och samarbeta inom ett projekt, ämne eller annan arbetsgrupp. Du kan skapa så många kanaler du vill och även gå med i andras gruppkanaler.