Här hittar du länkar till olika resurser utanför Lnu.
Juridik
Länkar till sidor om upphovsrätt, licenser, högskoleförordningar m.m.
Den som publicerar material på olika sätt har ansvar för att upphovsrättsliga regler följs.
Som upphovsman till exempelvis en föreläsning har du intressen i hur detta verk får spridas och användas, och detta regleras av upphovsrätten. På motsvarande sätt regleras hur du får använda en annan upphovsmans verk eller delar av detta i ditt egna arbete.
Upphovsrätten till verk är väldigt komplext och den digitala världen har inte precis gjort det enklare. Det finns dock bra resurser till din hjälp och här har vi samlat några bra länkar:
- Upphovsrätt för lärare på universitet och högskola (Lärarförbundet)
- Allmänt om upphovsrätt (Legala handboken)
- Universitetslärares upphovsrätt – frågor och svar (SULF)
Tillstånd till att använda och sprida vidare upphovsrättsligt skyddat material kan ges redan i samband med publiceringen, och idag är det vanligt att verk publiceras under Creative Commons licens där det tydligt framgår i anslutning till verket under vilka villkor detta på användas och spridas vidare av andra. CC bygger på, och förtydligar, upphovsrätten och som upphovsman äger du fortfarande ditt verk.
Du hittar broschyren ”Creative Commons – guide för lärare” på medarbetare, och du kan läsa mer om Creative Commons här:
http://www.creativecommons.se
Bilder, ljud och video
Här kan du hitta media som är fria att använda. Var dock noga med att läsa vad som gäller för de olika resurserna. Det kan till exempel krävas att du refererar tydligt till ägaren.
Du kan göra en sökning på Creative Commons efter bilder. Den söker igenom ställen som använder sig av CC-licenser, som t ex FlickR, Pixabay och även googlesidor med bilder. http://search.creativecommons.org/
Skolverkets blogg ”Kolla källan” har också en bra startsida för att hitta fritt material. De har samlat ihop en hel radda källor som du kan använda: http://kollakallan.blogg.skolverket.se/2012/11/13/hittafriabilder/
En relativt ny tjänst heter Unsplash https://unsplash.com/ där bilderna är helt fria att använda, även utan erkännande.
YouTube är ju en vanlig källa till material, men även filmer på YouTube har ett skydd. Där används ofta Creative Commonslicenser men det är inte säkert att du får använda material helt fritt. Var noggrann med att läsa vad som gäller för just den media du vill använda.
Inspiration och tips
Allt från grupper i Facebook till sidor som ger praktiska tips för lärare.